Anyż Gwiaździsty

Anyż gwiaździsty smakuje tak samo wspaniale, jak wygląda. Jest używany zarówno w kuchni orientalnej, jak i europejskiej. Gwiazdki anyżu mają charakterystyczny, intensywny i słodkawy zapach. Stosowane są do każdego rodzaju mięs pieczonych, ryb i warzyw. Służą do aromatyzowania kompotów, likierów i syropów. Są dodatkiem do ciast, budyni i słodkich potraw z ryżu. Ośmioramienne gwiazdki są też wspaniałym elementem dekoracyjnym do wszelkiego rodzaju potraw i deserów.

Anyż gwiaździsty głównie kojarzymy z kuchenną przyprawą, o smaku korzennym, często dodawaną do wypieków, mięs czy gotowanych warzyw, w celu nadania im lepszego smaku i aromatu lub stosowaną w formie ozdobnej. W kuchni chińskiej anyż jest bardzo powszechna przyprawą dodawaną w szczególności do potraw z kurczaka, wołowiny oraz do zup. W kuchni europejskiej używany jest głównie do kompotów owocowych, dżemów oraz do produkcji likierów. Nasiona tej rośliny mają również właściwości lecznicze.

Anyż to przyprawa bogata w olejki eteryczne, białko, flawonoidy i sterole. Jednym z podstawowych zastosowań anyżu gwiaździstego jest łagodzenie objawów związanych z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego. Pobudza on wydzielanie soków trawiennych, co przekłada się na wzrost apetytu, a także wpływa regulująco na procesy trawienne, dlatego sprawia, że wzdęcia, niestrawność, nudności są mniej uporczywe dla codziennego funkcjonowania. Herbatki czy susz z tej rośliny skutecznie zwalczają też zaparcia. Anyż gwiaździsty zalecany jest nie tylko w dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, ale również przy leczeniu infekcji i nieżytów górnych dróg oddechowych. Ze względu na właściwości rozluźniające wskazany jest przy zwalczaniu bolesnych kolek u niemowląt i małych dzieci.