Anyż pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, Bliskiego Wschodu i Egiptu. Jest to jedną z najstarszych roślin wykorzystywanych od czasów starożytnych zarówno do celów kulinarnych, jak i leczniczych. W celach kulinarnych stosowany jest głównie jako przyprawa do ciast i słodyczy, a także do pieczywa żytniego. Dodawany jest także do ryb, drobiu, zup i dań warzywnych. Wiele napojów alkoholowych i syropów jest aromatyzowanych anyżem.
Ma on także szereg właściwości leczniczych:
- jest idealny dla osób cierpiących na zgagę i zaburzeniami trawienia oraz wzdęcia, ponieważ przyspiesza proces trawienia,
- anyżem często nasączone są tabletki przeciwko chorobom układu oddechowego, zwalcza przede wszystkim zapalenia oskrzeli, astmę, bardzo ciężki, suchy kaszel,
- wykazuje właściwości moczopędne,
- wspomaga proces laktacji (wytwarzania mleka), dlatego jest zalecany dla kobiet karmiących.
- jest także jednym z naturalnych afrodyzjaków (wpływa na potencję).
Idealnie nadaje się również jako dodatek do porannej kawy czy herbaty ze względu na swoje właściwości pobudzające.