Anyż

Anyż pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, Bliskiego Wschodu i Egiptu. Jest to jedną z najstarszych roślin wykorzystywanych od czasów starożytnych zarówno do celów kulinarnych, jak i leczniczych. W celach kulinarnych stosowany jest głównie jako przyprawa do ciast i słodyczy, a także do pieczywa żytniego. Dodawany jest także do ryb, drobiu, zup i dań  warzywnych. Wiele napojów alkoholowych i syropów jest aromatyzowanych anyżem.

Ma on także szereg właściwości leczniczych:

  • jest idealny dla osób cierpiących na zgagę i zaburzeniami trawienia oraz wzdęcia, ponieważ przyspiesza proces trawienia,
  • anyżem często nasączone są tabletki przeciwko chorobom układu oddechowego, zwalcza przede wszystkim zapalenia oskrzeli, astmę, bardzo ciężki, suchy kaszel,
  • wykazuje właściwości moczopędne,
  • wspomaga proces laktacji (wytwarzania mleka), dlatego jest zalecany dla kobiet karmiących.
  • jest także jednym z naturalnych afrodyzjaków (wpływa na potencję).

Idealnie nadaje się również jako dodatek do porannej kawy czy herbaty ze względu na swoje właściwości pobudzające.