Baza wiedzy

Nasza Baza wiedzy została opracowana przy współpracy z dr inż. Ewa Lange z Katedry Dietetyki, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Papryka Wędzona Ostra

Papryka Wędzona Ostra

Papryka wędzona ostra to przyprawa znana i ceniona zwłaszcza w Hiszpanii (służy np. do produkcji słynnej kiełbasy Chorizo).

Papryka Wędzona Słodka (Pimenton de la Vera)

Papryka Wędzona Słodka (Pimenton de la Vera)

Papryka wędzona słodka odmiany pimenton de la vera to przyprawa znana i ceniona, zwłaszcza w Hiszpanii.

Papryka Węgierska Słodka

Papryka Węgierska Słodka

Papryka węgierska słodka ma zdecydowanie delikatniejszy smak od papryki ostrej węgierskiej.

Pieprz Biały

Pieprz Biały

Pieprz biały ma delikatniejszy smak od pieprzu czarnego, pozbawiony charakterystycznego szczypania w język.

Pieprz Czarny

Pieprz Czarny

Pieprz czarny pochodzi z Indii, powstaje z niedojrzałych, suszonych i fermentowanych owoców rośliny o tej samej nazwie.

Pieprz Różowy

Pieprz Różowy

Pieprz różowy, nazywany także czerwonym, którego ziarna nie są winne (fermentowane), pochodzi z francuskiej wyspy Reunion.