Baza wiedzy

Nasza Baza wiedzy została opracowana przy współpracy z dr inż. Ewa Lange z Katedry Dietetyki, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Pieprz Czarny

Pieprz Czarny

Pieprz czarny pochodzi z Indii, powstaje z niedojrzałych, suszonych i fermentowanych owoców rośliny o tej samej nazwie.

Pieprz Różowy

Pieprz Różowy

Pieprz różowy, nazywany także czerwonym, którego ziarna nie są winne (fermentowane), pochodzi z francuskiej wyspy Reunion.

Pieprz Zielony

Pieprz Zielony

Pieprz zielony powstaje z niedojrzałych ziaren tej samej rośliny co pieprz czarny.

Pomidor Suszony

Pomidor Suszony

Pomidory suszone mogą być substytutem pomidorów świeżych lub koncentratu pomidorowego.

Rozmaryn

Rozmaryn

Specyficzny smak i aromat rozmarynu doskonale komponuje się z drobiem, rybami, jagnięciną, wołowiną, cielęciną, wieprzowiną oraz dziczyzną.

Sezam Biały

Sezam Biały

Sezam biały ma nieco delikatniejszy smak od sezamu czarnego.