Baza wiedzy

Nasza Baza wiedzy została opracowana przy współpracy z dr inż. Ewa Lange z Katedry Dietetyki, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Sól wędzona

Sól wędzona

Kryształki soli z morza martwego, wędzone drewnem bukowym na zimno, zgodnie z długowieczną duńską tradycją

Sól z pustyni Kalahari

Sól z pustyni Kalahari

Sól Pustyni Kalahari jest wyjątkowa. Pochodzi z Pustyni Kalahari w Afryce Południowej, uzyskiwana jest z naturalnie słonego jeziora.

Stewia

Stewia

Stewia (Steviare baudiana) to roślina o wyjątkowo słodkich liściach. Od wielu lat używana była jako naturalny środek słodzony. Stewia wspomagać może dietoterapia zespołu metabolicznego.

Sumak

Sumak

Sumak to grupa ponad 250 gatunków roślin należących do rodziny nanerczowatych.

Szafran Nitki

Szafran Nitki

Przyprawa pozyskiwana z odmiany krokusa (Crocus sativus). Kwiaty tej rośliny zbiera się jesienią i od razu odrywa od dna kielichów czerwone pręciki.

Szczypiorek

Szczypiorek

Szczypiorek jest w smaku i zapachu podobny do cebuli, lecz w porównaniu z nią bardziej delikatny i łagodny.