Baza wiedzy
Nasza Baza wiedzy została opracowana przy współpracy z dr inż. Ewa Lange z Katedry Dietetyki, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Anyż Gwiaździsty
Anyż gwiaździsty smakuje tak samo wspaniale, jak wygląda. Jest używany zarówno w kuchni orientalnej, jak i europejskiej.
Bazylia
Bazylia posiada charakterystyczny korzenny zapach i lekko kwaskowaty, chłodząco-orzeźwiający smak. Jest bardzo popularną przyprawą w kuchni włoskiej.
Cebula Suszona
Cebula jest nieodzownym składnikiem niezliczonej liczby potraw, pochodzących z praktycznie każdej kuchni na świecie.
Chilli Cayenne (Pieprz Cayenne)
Papryka chilli cayenne pochodzi z Ameryki Południowej (środkowa Boliwia). Do Europy przybyła za pośrednictwem Krzysztofa Kolumba.
Chilli: Birds Eye, Habanero, Jalapeno
Papryczki chili, zarówno świeże, jak i suszone, czy też sproszkowane, są jedną z najpopularniejszych przypraw na świecie. Mogą być dodatkiem do dań mięsnych, warzywnych, a także dodatkiem do surówek, ostrych sosów, drinków oraz deserów.
Chrzan
W kuchni korzeń chrzanu stosuje się jako przyprawę do mięs, ryb, sosów, buraków ćwikłowych, ogórków kiszonych, białego sera, chleba, jest używany także do wytwarzania niektórych rodzajów musztardy kremów i majonezów.