Baza wiedzy

Nasza Baza wiedzy została opracowana przy współpracy z dr inż. Ewa Lange z Katedry Dietetyki, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Chilli: Birds Eye, Habanero, Jalapeno

Chilli: Birds Eye, Habanero, Jalapeno

Papryczki chili, zarówno świeże, jak i suszone, czy też sproszkowane, są jedną z najpopularniejszych przypraw na świecie. Mogą być dodatkiem do dań mięsnych, warzywnych, a także dodatkiem do surówek, ostrych sosów, drinków oraz deserów.

Chrzan

Chrzan

W kuchni korzeń chrzanu stosuje się jako przyprawę do mięs, ryb, sosów, buraków ćwikłowych, ogórków kiszonych, białego sera, chleba, jest używany także do wytwarzania niektórych rodzajów musztardy kremów i majonezów.

Cukier Brązowy

Cukier Brązowy

Cukier brązowy produkowany jest z trzciny cukrowej. Swoją barwę zawdzięcza melasie, która nie jest usuwana w procesie rafinacji, tak jak w przypadku białego cukru.

Cukier Demerara

Cukier Demerara

Cukier trzcinowy typu Demerara charakteryzuje się jasnobrązowymi, niezwykle chrupkimi, lekko wilgotnymi kryształkami o delikatnym wyrafinowanym smaku.

Cukier Palmowy

Cukier Palmowy

Cukier palmowy to szybko zyskujący na popularności cukier pochodzący z soku palmy daktylowej, palmy Arenga (palmy cukrowej), palmy Palmyra, tradycyjnie produkowany i stosowany w Malezji i Tajlandii .

Cukier Waniliowy

Cukier Waniliowy

Cukier waniliowy jest aromatycznym dodatkiem do wypieków.