Baza wiedzy

Nasza Baza wiedzy została opracowana przy współpracy z dr inż. Ewa Lange z Katedry Dietetyki, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Cukier Brązowy

Cukier Brązowy

Cukier brązowy produkowany jest z trzciny cukrowej. Swoją barwę zawdzięcza melasie, która nie jest usuwana w procesie rafinacji, tak jak w przypadku białego cukru.

Cukier Demerara

Cukier Demerara

Cukier trzcinowy typu Demerara charakteryzuje się jasnobrązowymi, niezwykle chrupkimi, lekko wilgotnymi kryształkami o delikatnym wyrafinowanym smaku.

Cukier Palmowy

Cukier Palmowy

Cukier palmowy to szybko zyskujący na popularności cukier pochodzący z soku palmy daktylowej, palmy Arenga (palmy cukrowej), palmy Palmyra, tradycyjnie produkowany i stosowany w Malezji i Tajlandii .

Cukier Waniliowy

Cukier Waniliowy

Cukier waniliowy jest aromatycznym dodatkiem do wypieków.

Cukier z Kwiatów Kokosa

Cukier z Kwiatów Kokosa

Cukier z kwiatów kokosa produkowany jest podobnie jak cukier palmowy, ale z pąków kwiatów palmy kokosowej.

Cynamon Cassia

Cynamon Cassia

Cynamon cassia z uwagi na wysoką zawartość kumaryny nie powinien być wykorzystywany w dużych ilościach.