Baza wiedzy

Nasza Baza wiedzy została opracowana przy współpracy z dr inż. Ewa Lange z Katedry Dietetyki, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Cukier z Kwiatów Kokosa

Cukier z Kwiatów Kokosa

Cukier z kwiatów kokosa produkowany jest podobnie jak cukier palmowy, ale z pąków kwiatów palmy kokosowej.

Cynamon Cassia

Cynamon Cassia

Cynamon cassia z uwagi na wysoką zawartość kumaryny nie powinien być wykorzystywany w dużych ilościach.

Cynamon Ceyloński

Cynamon Ceyloński

Najbardziej ceniony rodzaj cynamonu otrzymuje się z cynamonowca cejlońskiego. W odróżnieniu od najpopularniejszej odmiany cassia, cynamonowiec cejloński zawiera zdecydowanie mniej kumaryny, która może być szkodliwa dla zdrowia.

Cząber

Cząber

Cząber ma wyrazisty i dość pikantny smak, który nie przytłacza jednak dań, sprawiając, że stają się zbyt intensywne.

Czarnuszka

Czarnuszka

Czarnuszka to aromatyczna przyprawa, którą warto stosować w kuchni.

Czosnek

Czosnek

Czosnek jest przyprawą stosowaną w niemal każdym domu.