Baza wiedzy
Nasza Baza wiedzy została opracowana przy współpracy z dr inż. Ewa Lange z Katedry Dietetyki, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Fenkuł (Koper Włoski) Ziarno
Suszone owoce kopru włoskiego (zwanego także fenkułem włoskim) są powszechnie stosowane do konserwowania warzyw.
Fleur de sel
Fleur de Sel jest to naturalna sól morska, prawdziwa królowa – nie dostaniemy jej w zwykłym sklepie spożywczym.
Galgant chiński
Jako przyprawę używa się wysuszonych kłączy galantu chińskiego. Występuje on w postaci drobno zmielonej (na proszek). Zawiera olejek eteryczny, alpinol i galangol, odpowiedzialne za ostry smak, przypominający nieco smak imbiru, tylko że gorzkawy.
Gałka Muszkatołowa
Gałka muszkatołowa jest bardzo uniwersalną przyprawą, pochodzącą z owocu muszkatołowca.
Imbir
Imbir jest przyprawą wyjątkową ze względu na palący, cytrynowo-słodkawy smak i korzenny aromat.