Baza wiedzy

Nasza Baza wiedzy została opracowana przy współpracy z dr inż. Ewa Lange z Katedry Dietetyki, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Jałowiec Owoce

Jałowiec Owoce

Suszone owoce jałowca to niezastąpiona przyprawa stosowana przede wszystkim do dań mięsnych.

Kardamon z Łupinami

Kardamon z Łupinami

Kardamon ma intrygujący, korzenny aromat, w którym można odnaleźć nutkę kamfory, eukaliptusa, cytrusów i pieprzu.

Kmin Rzymski

Kmin Rzymski

Kmin rzymski (Cumin) jest podstawowym składnikiem wielu mieszanek przypraw kuchni wschodniej (np. masali albo curry).

Kminek

Kminek

Kminek ma istotne znaczenie w kuchni niemieckiej, austriackiej, a także w kuchni Europy Wschodniej i Skandynawii.

Kolendra Ziarno

Kolendra Ziarno

Nasiona kolendry mają silny, korzenny aromat i słodkawy smak z pieprzową nutą. Są składnikiem indyjskiej mieszanki przypraw – curry.

Koperek

Koperek

Drobno pokrojone liście kopru lub koper suszony dodawane są do potraw z owoców morza, łososia, zup, sałatek, sosów, drobiu, jaj, mięsa, makaronów..