Baza wiedzy
Nasza Baza wiedzy została opracowana przy współpracy z dr inż. Ewa Lange z Katedry Dietetyki, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Jałowiec Owoce
Suszone owoce jałowca to niezastąpiona przyprawa stosowana przede wszystkim do dań mięsnych.
Kardamon z Łupinami
Kardamon ma intrygujący, korzenny aromat, w którym można odnaleźć nutkę kamfory, eukaliptusa, cytrusów i pieprzu.
Kmin Rzymski
Kmin rzymski (Cumin) jest podstawowym składnikiem wielu mieszanek przypraw kuchni wschodniej (np. masali albo curry).
Kminek
Kminek ma istotne znaczenie w kuchni niemieckiej, austriackiej, a także w kuchni Europy Wschodniej i Skandynawii.
Kolendra Ziarno
Nasiona kolendry mają silny, korzenny aromat i słodkawy smak z pieprzową nutą. Są składnikiem indyjskiej mieszanki przypraw – curry.
Koperek
Drobno pokrojone liście kopru lub koper suszony dodawane są do potraw z owoców morza, łososia, zup, sałatek, sosów, drobiu, jaj, mięsa, makaronów..