Baza wiedzy

Nasza Baza wiedzy została opracowana przy współpracy z dr inż. Ewa Lange z Katedry Dietetyki, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Korzeń Kurkumy

Korzeń Kurkumy

Kurkuma jest przyprawą powszechnie stosowaną na Wschodzie i Bliskim Wschodzie.

Kozieradka Ziarno

Kozieradka Ziarno

Nasiona Kozieradki pospolitej są używane jako przyprawa stosowana do marynat, potraw mięsnych, makaronów oraz pieczywa.

Ksylitol

Ksylitol

Ksylitol jest to cukier pozyskiwany z kory brzozowej.

Kwiat Gałki Muszkatołowej

Kwiat Gałki Muszkatołowej

Kwiat muszkatołowy to koronkowa osnówka otaczająca nasienie muszkatołowca.

Liść Curry

Liść Curry

Liście curry jest to przyprawa używana w kuchni indyjskiej, będąca suszonymi liśćmi drzewa Bergera koenigii.

Liść Kolendry

Liść Kolendry

Liście kolendry są przyprawą mającą bardzo szerokie zastosowanie kulinarne.