Baza wiedzy
Nasza Baza wiedzy została opracowana przy współpracy z dr inż. Ewa Lange z Katedry Dietetyki, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Liść Laurowy
Suszone liście wawrzynu szlachetnego, zwane laurowymi, są bardzo popularną przyprawą na całym świecie, także w kuchni polskiej. Stosowane są jako składnik zup, gulaszy, bigosu, dań mięsnych i rybnych, a także dodatek do zalew octowych.
Liść Limonki Kaffir
Liście limonki Kaffir stosowane są jako przyprawa w większości krajów Azji południowo-wschodniej.
Liść Natki Pietruszki
W kuchni świeża lub suszona pietruszka może być stosowana jako dodatek do omletów, jajecznicy, tłuczonych ziemniaków, zup, makaronów i dań warzywnych, a także sosów do potraw z ryb, drobiu, cielęciny i wieprzowiny.
Liść Selera
Liście selera w formie suszonej są przyprawą stosowaną przede wszystkim do zup, sosów, są składnikiem farszy oraz past chlebowych.
Lubczyk
Liść lubczyku to przyprawa mająca intensywny korzenny aromat oraz słodkawy smak, z uwalniającą się po pewnym czasie gorzkawą nutą.