Baza wiedzy

Nasza Baza wiedzy została opracowana przy współpracy z dr inż. Ewa Lange z Katedry Dietetyki, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Liść Laurowy

Liść Laurowy

Suszone liście wawrzynu szlachetnego, zwane laurowymi, są bardzo popularną przyprawą na całym świecie, także w kuchni polskiej. Stosowane są jako składnik zup, gulaszy, bigosu, dań mięsnych i rybnych, a także dodatek do zalew octowych.

Liść Limonki Kaffir

Liść Limonki Kaffir

Liście limonki Kaffir stosowane są jako przyprawa w większości krajów Azji południowo-wschodniej.

Liść Natki Pietruszki

Liść Natki Pietruszki

W kuchni świeża lub suszona pietruszka może być stosowana jako dodatek do omletów, jajecznicy, tłuczonych ziemniaków, zup, makaronów i dań warzywnych, a także sosów do potraw z ryb, drobiu, cielęciny i wieprzowiny.

Liść Selera

Liść Selera

Liście selera w formie suszonej są przyprawą stosowaną przede wszystkim do zup, sosów, są składnikiem farszy oraz past chlebowych.

Lubczyk

Lubczyk

Liść lubczyku to przyprawa mająca intensywny korzenny aromat oraz słodkawy smak, z uwalniającą się po pewnym czasie gorzkawą nutą.

Majeranek

Majeranek

Rozdrobnione ziele majeranku używane jest jako przyprawa.