Baza wiedzy

Nasza Baza wiedzy została opracowana przy współpracy z dr inż. Ewa Lange z Katedry Dietetyki, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Melisa

Melisa

Ze względu na swój delikatny cytrynowy smak, melisa ma ogromny potencjał kulinarny.

Mięta Spearmint

Mięta Spearmint

Mięta spearmint, czyli mięta zielona ma nieco delikatniejszy smak od mięty pieprzowej, gdyż zawiera mniej mentolu.

Nasiona Gorczycy Białej

Nasiona Gorczycy Białej

Gorczyca biała jest stosowana głównie jako przyprawa do pikli, marynat, musztardy, sosów oraz mięs.

Nasiona Gorczycy Czarnej

Nasiona Gorczycy Czarnej

Gorczyca czarna jest przede wszystkim głównym składnikiem ostrej musztardy.

Oregano

Oregano

Oregano jest ważnym ziołem w kuchni. Do przyprawiania smaku, używa się liści, które mogą mieć lepszy smak i aromat w suszonej postaci niż świeżej.

Papryka ostra

Papryka ostra

Papryka ostra mielona dodaje potrawom pikanterii, jest jednak delikatniejsza od chilli.