Bazylia

Bazylia posiada charakterystyczny korzenny zapach i lekko kwaskowaty, chłodząco-orzeźwiający smak. Jest bardzo popularną przyprawą w kuchni włoskiej. Szczególnie dobrze komponuje się z sałatkami i innymi potrawami z pomidorów, kapusty, szpinaku, fasoli bądź grochu. Bazylia jest doskonałą przyprawą do zup, potraw z ryb i drobiu, kotletów wieprzowych, sałatek, twarogów, jaj, omletów, sałatki z krabów, zielonych sosów oraz do masła ziołowego. Harmonizuje z czosnkiem, a zmieszana z rozmarynem jest namiastką soli w diecie bezsolnej. W diecie lekkostrawnejmoże zastępować pieprz. Do potraw dodaje się ją, pod koniec ich przyrządzania by nie straciła swojego smaku i walorów zdrowotnych.

Bazylia pochodzi z południowej Azji. W strefach umiarkowanych stała się rośliną uprawną, hodowaną głównie w rejonie śródziemnomorskim.

Olejek eteryczny w niej zawarty ma dobroczynny wpływ na przewód pokarmowy. Pobudza także wydzielanie soku żołądkowego oraz działa słabo wiatropędnie, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Bazylia poprawia apetyt i zwiększa produkcję  żółci, przez co wspomaga trawienie tłuszczu, przeciwdziała wzdęciom i uczuciu przepełnienia. Oprócz zbawiennego wpływu na układ pokarmowy ma także inne właściwości. Jej działanie przeciwbólowe doceniają zwłaszcza osoby chorujące na reumatyzm, ponieważ bazylia ogranicza obrzęki stawów. Jest znakomita także w formie toniku łagodzącego negatywne zmiany na skórze, a także jako płukanka na gardło (łagodzi objawy kaszlu). Zawiera mnóstwo witaminy A, dlatego jest dobra na wzrok, zalecana zwłaszcza dla osób z kłopotami z widzeniem nocnym.

Znakomicie nadaje się do przyprawiania ubogich w sól lub całkowicie niesolonych posiłków.  W daniach z kapusty zapobiega wzdęciom, w pieczeniach z kaczki lub gęsi wpływa na ich lepsze trawienie.