Cebula jest nieodzownym składnikiem niezliczonej liczby potraw, pochodzących z praktycznie każdej kuchni na świecie. Warzywo to jest używane na co dzień, dlatego jeżeli od czasu do czasu chcemy uniknąć łez i przykrego zapachu przy krojeniu, wysuszona cebula w kawałkach jest świetnym zamiennikiem, który na pewno nie pogorszy smaku żadnej potrawy. Cebula jest tak popularna, nie tylko dzięki temu, że wzbogaca każde danie swoim smakiem i aromatem, ale także ze względu na swoje walory zdrowotne.
Jest ona niezwykle bogatym źródłem witamin, mikro- i makroelementów. Zawiera ona takie składniki mineralne, jak fosfor, siarka, cynk, krzem. Dzięki temu warzywo to podnosi odporność organizmu na różne infekcje i choroby, poprawia trawienie i działa przeciw zaparciom, obniża cholesterol i poziom cukru oraz przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów. Warto wiedzieć, że wywar z cebuli zalecany jest w chorobach reumatycznych, a wąchanie surowej cebuli odkaża zakatarzony nos i drogi oddechowe.
Cebula to jedno z najstarszych warzyw znanych człowiekowi. Na jej wyjątkowych właściwościach poznano się już 5 tys. lat temu. Starożytni uwielbiali cebulę nie tylko za smak, ale też wszechstronne właściwości lecznicze. Doceniano jej antybakteryjne działanie, cebulę stosowano nawet jako afrodyzjak. Współczesna nauka potwierdziła wiele zdrowotnych zalet tego warzywa. Swoje zdrowotne oddziaływanie na organizm cebula zawdzięcza obecności m.in.witaminy C, A, witamin z grupy B, fosforu, żelaza, wapnia, olejków eterycznych i oczywiście związków siarki. Jest bogatym źródłem przeciwutelniaczy.
Syrop z cebuli wzmacnia odporność i pomaga w leczeniu przeziębienia i grypy, natomiast wąchanie surowego warzywa odkaża zakatarzony nos i drogi oddechowe. Okłady z cebuli są stosowane przy leczeniu wrzodów na skórze, oparzeń, zapaleń żylaków oraz innych zmian na skórze, a wyciąg z cebuli jest składnikiem wielu preparatów o działaniu przeciwtrądzikowym.
Związki siarki obecne w cebuli obniżają poziom triglicerydów, podnosząc jednocześnie stężenie “dobrego” cholesterolu HDL. Dzięki zawartej w niej kwercetynie, cebula ma działanie antynowotworowe (przeciwutleniacze chronią organizm przed wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do powstania nowotworów). Z uwagi na wysoką zawartość witaminy C, która ułatwia przyswajanie żelaza, warzywo to może przeciwdziałać niedokrwistości. Ponadto, dzięki obecności fosforu, wapnia, krzemu i siarki ma ona zbawienny wpływ na stawy oraz wspomaga dietoprofilaktykę osteoporozy.