Chilli: Birds Eye, Habanero, Jalapeno

Papryczki chili, zarówno świeże, jak i suszone, czy też sproszkowane, są jedną z najpopularniejszych przypraw na świecie. Mogą być dodatkiem do dań mięsnych, warzywnych, a także dodatkiem do surówek, ostrych sosów, drinków oraz deserów. Przyprawa ta ma rzesze fanów, co nie jest zaskakujące, ponieważ warzywa te zawierają duże ilości kapsaicyny, która korzystnie wpływa na produkcję hormonów szczęścia – endorfin. Ta sama substancja sprawia, że papryczki chili mają wiele właściwości zdrowotnych. Do najważniejszych z nich należą właściwości przeciwzapalne, antyrakowe, a także wspomaganie układu krążenia poprzez obniżanie poziomu cholesterolu oraz triglicerydów.

Do Europy przybyła za pośrednictwem Krzysztofa Kolumba. Jest stosowana jako dodatek do potraw mięsnych, sosów, sałatek, deserów, drinków lub jako element dekoracyjny do potraw. Ze względu na swój intensywny ostry smak jest w stanie dodać każdej potrawie nieco pikanterii. Jednak poza walorami kulinarnymi ma także szereg właściwości leczniczych:

  • Przeciwzapalne – kapsaicyna zawarta w papryczkach chili okazała się efektywnym środkiem w leczeniu zapalenia nerwów m.in. w łagodzeniu bólu związanego z zapaleniem stawów, łuszczycą, neuropatią cukrzycową. Jest stosowana jako składnik maści przeciwbólowych.
  • Wspomaganie układu krążenia – ostra papryka ma korzystny wpływ na układ krążenia obniżając poziom cholesterolu, triglicerydów, zapobiegając agregacji płytek krwi oraz zmniejszając krzepliwość krwi. Ponadto korzystnie pobudza krążenie krwi.
  • Przeciwbólowe – składnik chili kapsaicyna działa przeciwbólowo, jest częstym składnikiem maści na bóle reumatyczne i mięśniowe.
  • Korzystny wpływ na układ pokarmowy – chili wspomaga wydzielanie kwasu żołądkowego, co przyspiesza trawienie.
  • Papryka chili pobudza metabolizm, zwiększa przepływ krwi oraz wzmaga apetyt.
  • Jest bogata w witaminy A, B1, B2, B3, B12, C, potas, fosfor, żelazo i wapń. W suszonej papryce znajdują się szczególnie duże ilości witaminy A, zawiera ona więcej witaminy A niż świeża marchew w tej samie jednostce masy.

Pomimo tak dużej ilości właściwości leczniczych, nie należy spożywać papryki chili w dużych ilościach. Należy pamiętać, że niektóre substancje w małej ilości mogą zdziałać cuda, jednak u niektórych osób  nadmierne spożycie chili może wywołać negatywne skutki ze strony przewodu pokarmowego.

Rodzaje Chilli:

Bird Eye

Maleńkie Chili zwane inaczej Tajskim Chilli. Pochodzi z południowej Azji – Kambodży, Wietnamu, Tajlandii, Filipin i okolicznych krajów. Obecnie uprawiane są na całym świecie. Nazwę swoją zawdzieczają ptakom, które odporne były na działanie kapsaicyny i dziobały wspomniane chilli. W Ameryce Północnej występuje odmiana o tej samej nazwie, ale jest to całkowicie inna odmiana. Ostrość 50.000-150.000 SHU.

Cayenne

Odmiana papryki chili o nazwie Cayenne jest ostra – 30.000-50.000 SHU. Jej ususzoną i sproszkowaną formę nazywa się pieprzem cayenne. Może być dodatkiem do dań z każdego rodzaju mięsem, warzywami, surówek, ostrych sosów, drinków oraz deserów.

Habanero

Odmiana chili Habanero ma ostry smak, jednak pomimo intensywnego pieczenia, pozostawia uczucie odświeżenia i posmak tropikalnych owoców. Nazwa “habanero” oznacza “z Havany”. Jej rodzimą ziemią jest półwysep Jukatan i Wyspy Karaibskie. Wyróżniamy wile odmian papryki habanero: białą, pomarańczową, czerwoną, cytrynową, czekoladową i inne. Ostrość 300.000-350.000 SHU.

Jalapeno

Jalapeno to odmiana papryki chili o drobnych delikatnie ostrych jak na chilli owocach. Swoją nazwę zawdzięcza pochodzeniu – miasteczku Xalapa w Meksyku. Początkowo była uprawiana w Meksyku, jednak aktualnie główne rejony uprawy jalapeno to stany Veracruz oraz Chihuahua, a także Nowy Meksyk w USA. Papryczki w zależności od stopna dojrzałosci mogą być zielone lub czerwone. Ostrość 2500-10000 SHU.

Inne gatunki Chilli to: Pimento, Pablano, Serano, Cayenne, Scotsch Bonnet, Red Savina.

Najostrzejsze chilli: Naga Jolokia, Trinidad Scorpion Butch T oraz obecnie najostrzejsze chilli: Carolina Reaper.