Chilli Cayenne (Pieprz Cayenne)

Papryka chilli cayenne pochodzi z Ameryki Południowej (środkowa Boliwia). Do Europy przybyła za pośrednictwem Krzysztofa Kolumba. Jest stosowana jako dodatek do potraw mięsnych, sosów, sałatek, deserów, drinków lub jako element dekoracyjny do potraw. Ze względu na swój intensywny ostry smak jest w stanie dodać każdej potrawie nieco pikanterii. Jednak poza walorami kulinarnymi ma także szereg właściwości leczniczych:

  • Przeciwzapalne – kapsaicyna zawarta w papryczkach chili okazała się efektywnym środkiem w leczeniu zapalenia nerwów m.in. w łagodzeniu bólu związanego z zapaleniem stawów, łuszczycą, neuropatią cukrzycową. Jest stosowana jako składnik maści przeciwbólowych.
  • Wspomaganie układu krążenia – ostra papryka ma korzystny wpływ na układ krążenia obniżając poziom cholesterolu, triglicerydów, zapobiegając agregacji płytek krwi oraz zmniejszając krzepliwość krwi. Ponadto korzystnie pobudza krążenie krwi.
  • Przeciwbólowe – składnik chili kapsaicyna działa przeciwbólowo, jest częstym składnikiem maści na bóle reumatyczne i mięśniowe.
  • Korzystny wpływ na układ pokarmowy – chili wspomaga wydzielanie kwasu żołądkowego, co przyspiesza trawienie.
  • Papryka chili pobudza metabolizm, zwiększa przepływ krwi oraz wzmaga apetyt.
  • Jest bogata w witaminy A, B1, B2, B3, B12, C, potas, fosfor, żelazo i wapń. W suszonej papryce znajdują się szczególnie duże ilości witaminy A, zawiera ona więcej witaminy A niż świeża marchew w tej samie jednostce masy.

Pomimo tak dużej ilości właściwości leczniczych, nie należy spożywać papryki chili w dużych ilościach. Należy pamiętać, że niektóre substancje w małej ilości mogą zdziałać cuda, jednak u niektórych osób  nadmierne spożycie chilli może wywołać negatywne skutki ze strony przewodu pokarmowego.