Ilość kapsaicyny w skali ostrości Scoville’a: 3.000 SHU.
Papryczki chili zarówno świeże jak i suszone, czy sproszkowane są jedną z najpopularniejszych przypraw na świecie. Papryka chili pochodzi z Ameryki Południowej (środkowa Boliwia). Do Europy przybyła za pośrednictwem Krzysztofa Kolumba. Może być dodatkiem do dań z każdego rodzaju mięsem, warzywami, surówek, ostrych sosów, drinków oraz deserów. Ze względu na swój intensywny ostry smak jest w stanie dodać każdej potrawie nieco pikanterii.
Przyprawa ta ma rzesze fanów, co nie jest zaskakujące, ponieważ warzywa te zawierają duże ilości kapsaicyny, która korzystnie wpływa na produkcję hormonów szczęścia – endorfin. Ta sama substancja sprawia, że papryczki chili mają wiele właściwości zdrowotnych jak działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, przyspieszające trawienie, wspomagające układ krążenia. Jest bogata w witaminy A, B1, B2, B3, B12, C, potas, fosfor, żelazo i wapń. W suszonej papryce znajdują się szczególnie duże ilości witaminy A, zawiera ona więcej witaminy A niż świeża marchew w tej samie jednostce masy.