Cukier Demerara

Cukier trzcinowy typu Demerara charakteryzuje się jasnobrązowymi, niezwykle chrupkimi, lekko wilgotnymi kryształkami o delikatnym wyrafinowanym smaku. Duże połyskujące kryształy są nieodzownym dodatkiem do ciastek, rozmaitych posypek, lodów, puszystych biszkoptów oraz do kawy i herbaty. Poza deserami idealnie pasuje także do sosów, jego aromat świetnie komponuje się zapachem wanilii, cynamonu, kardamonu oraz przypraw orientalnych. Można go zastosować także do glazurowania mięs.

Poza niewątpliwymi walorami kulinarnymi, jest on wartościowy również dlatego, że tak jak inne cukry brązowe nierafinowane, nie jest oczyszczany chemicznie z melasy. Dzięki temu, jest on bogaty we wszystkie składniki odżywcze zawarte w roślinie, z której pochodzi. Pominięcie procesu oczyszczania jest korzystne również dlatego, że dzięki temu cukier zawiera cenne składniki m.in. żelazo, magnez, potas, wapń.