Cynamon Ceyloński

Najbardziej ceniony rodzaj cynamonu otrzymuje się z cynamonowca cejlońskiego. W odróżnieniu od najpopularniejszej odmiany cassia, cynamonowiec cejloński zawiera zdecydowanie mniej kumaryny, która może być szkodliwa dla zdrowia. Cynamon cejloński jest odmianą zdecydowanie bardziej pożądaną. Charakteryzuje się również bardziej „czystym” mniej aromatyzowanym smakiem.

Cynamon używany jest do przyprawiania potraw słodkich z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego i ponczu. Niewielkie ilości cynamonu służą do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki. Cynamon w laskach może także służyć jako element dekoracyjny do dań, deserów i napojów.

Cynamon to popularna przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach, utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach, ma kolor rdzawy i dzięki zawartemu w niej olejkowi cynamonowemu charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat.

Poza zastosowaniem kulinarnym, ma także właściwości lecznicze. Poprawia dopływ krwi do mózgu, dostarczając więcej tlenu i składników odżywczych dzięki czemu działanie mózgu jest sprawniejsze. Skutkuje to poprawą zdolności poznawczych, zmniejszeniem problemów z koncentracją oraz poprawą pamięci wzrokowej.Przyprawa ta ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, dzięki czemu pomaga utrzymać formę w okresach nasilonych przeziębień. Cynamon cejloński wspomaga także proces trawienia, reguluje pracę nerek, wspomagając usuwanie związków o właściwościach toksycznych. Mimo tych właściwości należy go spożywać w niewielkich ilościach. Nie jest on wskazany dla osób z chorobami wrzodowymi przewodu pokarmowego i skłonnościami do krwotoków. Ograniczyć cynamon w swojej diecie powinny też kobiety ciężarne – bo nadmiar może doprowadzić do przedwczesnego porodu. Może on także wywoływać reakcje alergiczne.