Czarnuszka

Czarnuszka to aromatyczna przyprawa, którą warto stosować w kuchni. Służy głownie jako dodatek do pieczywa, a także do przetworów warzywnych i do aromatyzowania wina. Jest świetnym dodatkiem do sałatek, może służyć jak aromatyczna posypka do nieliczonej ilosci potraw. Dodawana do jest konserwowania ogórków w celu zachowania ich jędrności. Mielone nasiona czarnuszki stanowią dobrą namiastkę pieprzu, ponieważ u osób wrażliwych nie podrażniają błony śluzowej żołądka.

Warto śmiało przyprawiać nią dania, które potrzebują wyrazistości – czarnuszka znakomicie podkreśli smak i doda potrawom charakteru. Pasuje do dań z drobiu, jagnięciny, a także twarogu, jogurtu, warzyw czy past kanapkowych. W połączeniu z miodem stworzy ciekawą marynatę do mięsa. Bardzo smaczne są również nasiona podprażone.

Czarnuszka  to roślina, o walorach której dowiedzieliśmy się od mieszkańców Egiptu. To właśnie oni zwykli byli mawiać, że jest w stanie wyleczyć wszystko prócz śmierci. Powiedzenie to ma swoje źródło w niezliczonej ilości właściwości leczniczych tej rośliny. Czarnuszka ma działanie hipoglikemiczne (obniżające stężenie glukozy we krwi), przeciwbólowe, przeciwzapalne, w tym antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze, ale także silnie żółciotwórcze, żółciopędne, rozkurczowe, odkażające układ pokarmowy i oddechowy. Działa również moczopędne, przeciwobrzękowo i odtruwająco. Istnieją nawet doniesienia o wpływie przeciwnowotworowym wyciągów z czarnuszki siewnej. Czarnuszka należy do nielicznej grupy roślin mających zastosowanie w terapii chorób autoimmunologicznych, np. toczeń, łuszczyca, reumatyzm, alergie. Razem z nasieniem kopru, kminku i anyżu czarnuszka siewna stanowi najlepszy naturalny środek przy kłopotach laktacyjnych u karmiących matek. Dodawanie jej do potraw pobudza wydzielanie mleka u kobiet karmiących piersią, reguluje miesiączkę i wzmacnia odporność, aktywuje czynności żołądka. Jest także stosowana przy nieżycie oskrzeli oraz atakach astmy. Świetnym produktem jest także olej z tej rośliny, który zawiera duże ilości cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwas linolowy i α-linolenowy. Olej ten łagodzi objawy zapalenia skóry, trądziku, wysypek oraz wszelkich innych zmian na skórze. Czarnuszki nie powinny spożywać jedynie kobiety w ciąży.