Czosnek niedźwiedzi jest nieco delikatniejszy w smaku od czosnku tradycyjnego, a także nie zostawia przykrego zapachu w ustach po spożyciu. Nadaje się do dań mięsnych, sosów, serów, ryb, sałatek, jako dodatek do pieczywa i przetworów, lub jako składnik marynaty. Nadaje potrawom charakterystyczny smak i aromat, którego nie może zastąpić żadna inna przyprawa.
Czosnek niedźwiedzi rośnie dziko na terenie Europy oraz w Turcji i na Kaukazie. W Polsce występuje na całym terenie, głównie jednak w Sudetach, Karpatach, na Podgórzu i na przyległym obszarze, gdzie jest dość pospolity. Na niżu jest dużo rzadszy. Jest używany jako przyprawa oraz dodatek do potraw zarówno na surowo jak i w formie suszonej i sproszkowanej.
Jego właściwości lecznicze są bardzo podobne do czosnku zwyczajnego:
- działa silnie bakteriobójczo na liczne drobnoustroje m.in. na antybiotykooporneszczepy występujące w jelitach podczas biegunek u dzieci
- działa przeciwgrzybiczo oraz przecipasozytniczo (np. pomaga w zwalczaniu owsików u dzieci)
- u dzieci i dorosłych w stanach zapalnych dróg oddechowych, działa przeciwbakteryjnie (jako kuracja zamiast lub wspomagająca antybiotykoterapię)
- łagodzi objawy przeziębienia – działa antyseptycznie, przeciwwirusowo, wykrztuśne, napotnie
- stosuje się go przy chorobach układu krążenia – miażdżycy, nadciśnieniu, zwiększonym poziomie cholesterolu,zakrzepicy, osłabieniu mięśnia sercowego w starszym wieku
- łagodzi przewlekłe i podostre stany nieżytowe żołądka i jelit (zwłaszcza te pochodzenia zakaźnego)
- stosowany jest przy reumatoidalne zapalenie stawów;
- ma działanie przeciwnowotworowe (nowotwór układu pokarmowego, sutka, prostaty
- osłania wątrobę przed lekami i toksynami
- ma działanie odmładzanie i hamuje procesy starzenia, a także jest znanym afrodyzjakiem.