Czosnek

Czosnek jest przyprawą stosowaną w niemal każdym domu. Nadaje się do dań mięsnych, sosów, ryb, sałatek, jako dodatek do pieczywa i przetworów lub jako składnik marynaty. Nadaje potrawom charakterystyczny smak i aromat, którego nie może zastąpić żadna inna przyprawa. Powszechnie znany jest także, że swoich właściwości bakteriobójczych, przeciwgrzybiczych oraz jako domowy lek na przeziębienie.

Czosnek pochodzi z Azji (prawdopodobnie z Chin lub Syberii) i towarzyszy człowiekowi od co najmniej 5000 lat. Jest używany jakoś przyprawa oraz dodatek do potraw zarówno na surowo jak i w formie suszonej i sproszkowanej. Jest składnikiem dań mięsnych, sosów, dań rybnych, sałatek oraz dodatkiem do pieczywa i przetworów lub marynaty.

Ma szereg zastosowań leczniczych:

  • działa silnie bakteriobójczo na liczne drobnoustroje  m.in. na antybiotykooporneszczepy występujące w jelitach podczas biegunek u dzieci
  • działa przeciwgrzybiczo oraz przeciwpasozytniczo (np. pomaga w zwalczaniu owsików u dzieci)
  • u dzieci i dorosłych w stanach zapalnych dróg oddechowych,  działa przeciwbakteryjnie (jako kuracja zamiast lub wspomagająca antybiotykoterapię)
  • łagodzi objawy przeziębienia – działa antyseptycznie, przeciwwirusowo, wykrztuśne, napotnie
  • stosuje się go przy chorobach układu krążenia – powikłaniach miażdżycy, nadciśnieniu, zwiększonymstęzeniucholesterolu we krwi,zakrzepicy, osłabieniu mięśnia sercowego w starszym wieku
  • łagodzi przewlekłe i podostre stany nieżytowe żołądka i jelit (zwłaszcza te pochodzenia zakaźnego)
  • stosowany jest przy reumatoidalnym zapalenie stawów;
  • ma działanie przeciwnowotworowe (szczególnie w nowotworach układu pokarmowego, sutka, prostaty)
  • osłania wątrobę przed lekami i toksynami
  • ma działanie odmładzanie i hamuje procesy starzenia, a także jest znanym afrodyzjakiem.