Estragon

Estragon jest powszechnie znaną rośliną przyprawową. Szczególnie popularny jest on we Francji, Hiszpanii i w Niemczech.To zioło o lekko gorzkim smaku, przypominającym anyż lub koper włoski. Jest to bardzo popularny składnik wielu mieszanek ziołowych  (np. ziół prowansalskich). Liście estragonu są znaną przyprawą zarówno w formie surowej jak i suszonej. Stanowią idealny dodatek do  dań mięsnych, warzyw oraz produktów zbożowych. Można go użyć jako dodatek do smakowych octów, ziołowego majonezu, ziołowego masła, sosów śmietanowych, zup. Doskonale smakuje z serami, jajkami, kwaśną śmietaną i jogurtem. Estragon dopełnia smak ryb oraz skorupiaków. Pasuje do kurczaka, indyka, dziczyzny i cielęciny Należy dodawać go pod koniec gotowania, gdyż jeżeli gotuje się go zbyt długo uwalnia się z niego goryczka.

Jest to głównie zioło kulinarne, jednak ma także właściwości lecznicze. Działa moczopędnie, pobudza wydzielanie soków trawiennych, poprawia apetyt i perystaltykę jelit, a także zawiera substancje o działaniu antyoksydacyjnym, ponieważ zawiera bardzo duże ilości witaminy A i C. Jest również wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym, jako składnik mydeł i perfum.