Fenkuł (Koper Włoski) Ziarno

Suszone owoce kopru włoskiego (zwanego także fenkułem włoskim) są powszechnie stosowane do konserwowania warzyw. Całe bądź mielone, suszone owoce dodaje się głównie do ciast, chlebów, sałatek oraz sosów. We Włoszech przyrządza się z ich pomocą pieczoną wieprzowinę i dodaje się je do salami. Znajdują one również zastosowanie w produkcji likierów. Jako przyprawa koper dobrze komponuje się z koperkiem, czosnkiem, cebulą i innymi ziołami.

Koper (fenkuł) włoski pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, znany był już przez starożytnych Greków, jednak został rozpowszechniony w całej Europie przez Imperium Rzymskie.

Koper włoski ma także szereg zastosowań leczniczych:

  • Korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Koper włoski jest szczególnie polecany osobom mającym problemy z wypróżnieniami i trawieniem. Posiada również właściwości przeciwskurczowe, wiatropędne, pomaga przy nudnościach i bólach brzucha różnego typu. Herbatki z kopru włoskiego albo syropy z wyciągiem z tej rośliny są dobre na kolki niemowlęce.
  • Ma działanie przeciwgorączkowe, przeciwkaszlowe i napotne, dlatego sprawdzi się w przypadku przeziębienia. Często stosuje się go w schorzeniach dróg oddechowych jako środek wykrztuśny.
  • Wzmacnia naturalne siły odpornościowe organizmu i pobudza układ immunologiczny.
  • Ma działanie moczopędne.
  • Zawiera fitoestrogeny, substancje, które działają podobnie do żeńskich hormonów płciowych, dlatego warto, by znalazł się w diecie kobiet w okresie menopauzy. Jest także dobry dla mężczyzn, ponieważ wzmacnia potencję i sprawność seksualną.
  • Koper włoski wspomaga proces laktacji, dlatego powinny spożywać go kobiety karmiące.