Fleur de Sel jest to naturalna sól morska, prawdziwa królowa – nie dostaniemy jej w zwykłym sklepie spożywczym. Zbiera się ja wyłącznie ręcznie w okresie od początku czerwca do końca sierpnia, we Francji, Grecji, Portugalii oraz na Majorce.
Jej nazwa pochodzi stąd, że sól ta powstaje tylko w gorące letnie popołudnia, tworząc na powierzchni morza (lub oceanu) tzw. kwiaty soli. Fleur de Sel ma często biały kolor, ale może mieć także odcień różowy lub łososiowy – to wynik rozprzestrzeniania się Dunaliella salina, gatunku alg morskich, które uwalniają beta-karoten i nadają soli woń fiołków.
Sól ta zawiera dużo minerałów i pierwiastków śladowych, między innymi magnez. Bywa mieszana z np. ziołami lub skórką owoców cytrusowych. Charakterystyczna dla tej soli jest wysoka wilgotność, sól wspaniale rozciera się w palcach. Sól nadaje się idealni do steków z tuńczyka (nie rani delikatnego mięsa) i pozostałych ryb, kuchni śródziemnomorskiej i warzyw.