Gałka Muszkatołowa

Gałka muszkatołowa jest bardzo uniwersalną przyprawą, pochodzącą z owocu muszkatołowca. Stosowana jest do przyprawiania mięs, bigosu, dań ze skorupiaków, potraw warzywnych, serów a także do pierników, deserów i win. Gałkę stosuje się również do przyprawiania ciast. Jednakże dodana do mięsa, czy produktów mlecznych doskonale zmienia smak potrawy. Stosuje się ją w postaci zmielonej lub tartej. Jest używana do aromatyzowania napojów takich jak grzane piwo, poncz, wino zaprawione korzeniami czy posset (napój z gorącego mleka z winem i korzeniami). Gałka muszkatołowa znakomicie poprawia smak pierników i innych ciast, deserów owocowych. Zarówno gałka jak i “kwiat” muszkatołowy nadają się do poprawiania smaku gulaszy, zup (jarzynowa, fasolowa), flaków, ryb, kotletów mielonych, bigosów oraz do większości potraw z jaj i serów.

Gałka muszkatołowa znalazła także zastosowanie w medycynie. Jest ona bardziej popularna w medycynie Wschodu niż Zachodu. Stosuje się ją dla łagodzenia zaburzeń oskrzelowych, bezsenności, reumatyzmu, wzdęć, w stanach nadpobudliwości. W większych ilościach może powodować senność, halucynacje lub euforię, nie należy zatem jej nadużywać. Ze względu na działanie kojące wykorzystuje się ją również w kosmetologii.