Goździki są bardzo aromatyczną przyprawą. W Polsce kojarzą się z okresem zimowym, gdyż wchodzą w skład wielu rozgrzewających potraw, napojów oraz ciast. Dodajemy je do grzanego wina, kompotów, pierników. Jest to składnik marynat do wielu mięs oraz ryb. Często występują w parze z cynamonem, kardamonem i imbirem. Wspaniale się komponują z potrawami słodkimi, jak i pikantnymi.
Goździki są to nierozkwitłe, wysuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego. Goździki mają barwę ciemnobrunatną, powstałą w czasie suszenia i odymiania. Smak mają piekący, dzięki olejkowi znajdującemu się w pąkach, zaś charakterystyczny zapach zawdzięczają eugenolowi. Często spotykane są goździki z Zanzibaru. Obecnie największym producentem goździków jest Tanzania (wyspy Zanzibar i Pemba), następne miejsca zajmują Indonezja, Madagaskar, Sri Lanka, Kenia, Komory i Seszele.
Goździki są także cenione ze względu na swoje właściwości lecznicze. Uznawane są za środek antyseptyczny i przeciwbólowy. Powszechnie uważa się, że goździki, wtarte w dziąsła, łagodzącą ból zębów. Mają też właściwości odświeżania oddechu w dawnych czasach zalecało się, po zjedzeniu czosnku, rozgryźć w ustach kilka goździków. Goździki są bardzo pożądane w naszej diecie. Przypisuje się im właściwości antyutleniające. Przeciwdziałają nowotworom,dzięki zawartemu w nich eugenolowi, który obniża poziom wolnych rodników w komórkach. Wspomagać mogą oczyszczanie organizmu z toksyn, wzmacniają też układ odpornościowy. Herbata z goździkami pomaga przy przeziębieniach oraz infekcjach górnych dróg oddechowych. Goździki mają również zbawienny wpływ na układ pokarmowy – pobudzają wydzielanie soków trawiennych i wzmagają apetyt.