Jałowiec Owoce

Suszone owoce jałowca to niezastąpiona przyprawa stosowana przede wszystkim do dań mięsnych.  Jałowiec ma lekko piekący smak i niepowtarzalny, balsamiczny aromat, kojarzący się z sosnowym lasem. Jest to idealna przyprawa do dziczyzny, a także niezastąpiony składnik aromatycznych marynat do wołowiny, wieprzowiny czy baraniny. Ponadto świetnie pasuje do gulaszu lub kapusty, jak również jest składnikiem znanego i lubianego na całym świecie trunku – Ginu. Owoce jałowca doskonale komponują się z aromatycznymi ziołami takimi jak tymianek, majeranek i rozmaryn oraz ostrymi warzywami, na przykład cebulą czy czosnkiem.

Jałowiec występuje na półkuli północnej od obszaru okołobiegunowego po obszary górskie w południowej Europie, Azji i Ameryce Północnej. W Polsce jest rośliną występującą powszechnie. Jałowiec był szanowany już w czasach starożytnych, choć wtedy roślinę ceniono przede wszystkim ze względów leczniczych. Walory kuchenne owoców jałowca, zwanych też szyszkojagodami odkryto znacznie później. Obecnie są one znane i cenione na całym świecie.

Roślina ta wykazuje również wiele właściwości leczniczych, dlatego powinna na stałe zagościć w naszej kuchni.Jego owoce wykorzystuje się do produkcji nalewek ziołowych oraz syropów. Jagody jałowca działają moczopędnie i pomagają w leczeniu zakażeń dróg moczowych. Jałowiec może wspomagać walkę z cellulitem, przyspiesza bowiem wydalanie toksycznych produktów przemiany materii z organizmu. Jednak zioło najbardziej znane jest ze wspomagania pracy układu pokarmowego. Owoce stymulują produkcję żółci, co ułatwia trawienie tłustych potraw. Poza tym regulują pracę jelit, zapobiegając zaparciom i wzdęciom.

Można go także stosować zewnętrznie. Maści, zawierające jałowiec pomagają przy bólach reumatycznych i nerwobólach.