Kardamon z Łupinami

Kardamon ma intrygujący, korzenny aromat, w którym można odnaleźć nutkę kamfory, eukaliptusa, cytrusów i pieprzu. Jego smak jest słodkawy i lekko piekący. Kardamon dodaje się do wielu potraw, ale także wzbogaca się nim smak kawy, czy herbaty. Nasiona kardamonu można stosować w całości lub rozdrobnione. Stosuję się go nie tylko samodzielnie , ale także jako składnik mieszanek przypraw. Spotkać go możemy m.in. w curry czy garam masali. Przyprawa ta jest stosowana zarówno do dań słonych – takich jak pasztety, ryby, wszelkiego rodzaju mięsa, jak i na przykład słodkich naleśników z jabłkowym nadzieniem. Wykorzystywany jest także do produkcji wódek i likierów.

Kardamon  pochodzi ze wschodu, gdzie rośnie dziko w południowych lasach Indii. Dziś rośnie również na Sri Lance, w Gwatemali, na obszarze Indochin i Tanzanii.

Dzięki swoim właściwościom leczniczym, jest podstawowym składnikiem preparatów wspomagających trawienie oraz wzdęcia. Kardamon ma też właściwości antyseptyczne, natomiast żucie jego ziarenek odświeży nam oddech. Ta aromatyczna przyprawa uznawana jest także za afrodyzjak.