Kmin Rzymski

Kmin rzymski (Cumin) jest podstawowym składnikiem wielu mieszanek przypraw kuchni wschodniej (np. masali albo curry). Jego smak określić można jako bardzo intensywny, przypominający pieprz, z lekką cytrusową nutą.

Świetnie nadaje się jako przyprawa do potraw z fasoli, kurczaka, ryb, wieprzowiny, ziemniaków, jajek czy zup. Kumin pochodzi z Egiptu, w dzisiejszych czasach rośnie w większości ciepłych krajów, zwłaszcza w Indiach, Turcji, Północnej Afryce, Chinach i Ameryce. Kmin rzymski jest stosowany głównie tam, gdzie ceni się dobrze doprawione potrawy: w Indiach, na Dalekim i Bliskim Wschodzie, a także w kuchni meksykańskiej, portugalskiej i hiszpańskiej. Jest składnikiem większości curry i wielu pikantnych mieszanek przyprawowych i jest stosowany jako dodatek do gulaszu, do potraw grillowanych  zwłaszcza jagnięciny oraz dań z kurczaka. Dzięki niemu zwykły ryż, fasola oraz niektóre ciasta mogą wiele zyskać. Małą ilość tej przyprawy można z powodzeniem dodać do bakłażana i dań z fasoli.

W wielu krajach znany jest także ze swoich właściwości leczniczych. Kmin rzymski zawiera olejek eteryczny (w ok. 4%) i flawonoidy. Jest bogatym źródłem żelaza, manganu, magnezu oraz wapnia. Roślina ta działa przeciwzapalnie, korzystnie działa na układ krwionośny, wpływa na wydzielanie soków trawiennych. Ma działanie napotne, moczopędne oraz wiatropędne. Jest niezastąpiony w wspomaganiu leczenia objawów niestrawności i biegunki, a także w leczeniu chrypki, może również łagodzić wzdęcia i kolki. Korzystnie wpływa na laktację i łagodzi nudności u kobiet w ciąży.