Kminek

Kminek ma istotne znaczenie w kuchni niemieckiej, austriackiej, a także w kuchni Europy Wschodniej i Skandynawii. Stosowany jest głównie do pieczonych  jabłek, wieprzowiny i kiełbas. Przyprawa nadaje się do tłustych potraw takich jak gęsina i kaczka. Świetnie pasuje do kapusty, chleba żytniego, a także serów oraz zup m.in. do kapuśniaku, grzybowej, grochowej i ziemniaczanej. Używa się go także do wypieków: pasztecików, solanek, paluszków, czy ciasteczek. Kminek świetnie sprawdzi się również jako dodatek do omletów, dań warzywnych, ryżu oraz makaronu. Istnieje też wiele likierów które są aromatyzowane kminkiem (Kummel, Dżin Akuavit i wódka kminkówka).

Kminek należy do rodziny selerowatych, pochodzi z Afryki północnej, państw basenu morza Śródziemnego i znacznej części Europy. Jego nasiona wyróżniają się aromatycznym zapachem i lekko piekącym, korzennym smakiem.

Ta popularna roślina ma również wiele zastosowań leczniczych. Nasiona kminku zwyczajnego łagodzą kolki i objawy dyspeptyczne. Bardzo ważną ich właściwością jest także łagodzenie wzdęć. Odświeżają również oddech, np. po zjedzeniu czosnku, mogą poprawiać łaknienie, łagodzą skurcze menstruacyjne. Właściwości ściągające tego zioła znalazły zastosowanie w leczeniu biegunki. Nasiona kminku zwyczajnego posiadają również właściwości moczopędne. Często wykorzystuje się wykrztuśne działanie kminku m. in. w ziołowych lekarstwach na zapalenie oskrzeli oraz kaszlu. Uznawany jest za bezpieczny dla dzieci, dlatego jest częstych składnikiem leków dla nich przeznaczonych. Gazy u dzieci i niemowląt likwiduje się naparem lub herbatką z kminku, która jest zalecana także dla matek karmiących, ponieważ zwiększa laktację. Właściwości ściągające kminku pomagają także w leczeniu zapalenia gardła.