Kolendra Ziarno

Nasiona kolendry mają silny, korzenny aromat i słodkawy smak z pieprzową nutą. Są składnikiem indyjskiej mieszanki przypraw – curry. Pasują zarówno do potraw słonych, jak i słodkich. Są świetnym dodatkiem do mięs, przede wszystkim do wieprzowiny, baraniny, cielęciny, dziczyzny i drobiu. Idealnie sprawdzają się jako składnik marynat i kiszonek. Doskonale komponują się także z daniami z dodatkiem warzyw strączkowych. Mogą wzbogacić także smak słodkich wypieków takich jak: piernik, czy szarlotka. Korzenny aromat owoców znalazł również zastosowanie w przygotowywaniu kompotów i likierów. Ze względu na swoje walory zapachowe i smakowe owoce kolendry są też składnikiem niektórych rodzajów piwa.

Kolendra pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu i południowej Europy, ale od tysiącleci znana jest także w Azji.

Nasiona kolendry posiadają także szereg właściwości leczniczych. Charakterystyczny aromat owoców kolendry pochodzi z zawartych w nich kwasów tłuszczowych i olejków eterycznych. Wśród kwasów tłuszczowych zawartych w wysuszonych owocach kolendry są m.in. kwas omega 6, kwas oleinowy i kwas palmitynowy, które obniżają stężenie złego cholesterolu we krwi. Co więcej, nasiona zawierają olejki eteryczne m.in. linalol i kamforę, które nie tylko działają bakteriostatycznie, ale także hamują rozwój wirusów i grzybów patogennych oraz działają przeciwzapalnie, rozluźniająco i rozkurczowo. Kolendra ułatwia trawienie i poprawia perystaltykę jelit, jest także składnikiem maści na reumatyczne bóle mięśni i stawów.