Koperek

Drobno pokrojone liście kopru lub koper suszony dodawane są do potraw z owoców morza, łososia, zup, sałatek, sosów, drobiu, jaj, mięsa, makaronów, warzyw, głównie ziemniaków, fasoli i groszku, kapusty, masła ziołowego, śmietany, twarożku oraz dla nas niezwykle ważnych ogórków kiszonych.

Koper należy do rodziny selerowatych. Pochodzi prawdopodobnie z południowo-zachodniej Azji. Jest bardzo popularną przyprawą w Polsce i na świecie.

To jakże popularne zioło posiada także wiele właściwości leczniczych. Ziele kopru zawiera: olejek lotny (do 1,5%), flawonoidy, kwasy fenolowe, witaminy (D, E, K, B, C oraz prowitaminę A), składniki mineralne (m.in. żelazo, wapń oraz magnez). Koper znany jest z korzystnego wpływu na układ pokarmowy, jest świetnym naturalnym sposobem na łagodzenie skurczów żołądkowych, kolek, niestrawności. Herbatki z kopru stosuje się walce z niemowlęcymi kolkami. Żucie ziaren kopru odświeża oddech. Roślina ta ma także właściwości moczopędne, a także wzmaga proces laktacji u kobiet karmiących. Napar z kopru jest pożyteczny w czasie przeziębień, grypy, kaszlu. Może również wspomagać dietoterapię nadciśnienia tętniczego.