Kozieradka Ziarno

Nasiona Kozieradki pospolitej są używane jako przyprawa stosowana do marynat, potraw mięsnych, makaronów oraz pieczywa. Mają mocny, słodko-gorzki smak przypominający nieco palony cukier. Kozieradka jest składnikiem mieszanki curry i to właśnie pod tą postacią pojawia się w kuchni najczęściej.

Rodzimym obszarem występowania kozieradki jest Azja (Kaukaz, Turkmenistan, Uzbekistan) i Europa Wschodnia (Ukraina, Mołdawia, Litwa, Estonia), rozprzestrzenia się też w niektórych innych regionach jako gatunek zawleczony i jest uprawiana niemal na całym świecie. Jest cenionym składnikiem kuchni wegetariańskiej, gdyż nadaje potrawom z warzyw i tofu niezwykłego aromatu.

Uprażoną i zmieloną kozieradką można przyprawiać pieczone ziemniaki, gotowaną marchewkę, fasolę, kotlety selerowe, brokułowe lub kalafiorowe, ale także potrawy z jaj i zupy warzywne.

Nasiona kozieradki mają także liczne zastosowania lecznicze. Działają osłaniająco i przeciwzapalnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego, w związku z tym są stosowane w chorobie wrzodowej i zewnętrznie w stanach zapalnych skóry (czyraki, egzemy, ropnie). Kozieradce przypisuje się również właściwości żółciopędne, rozkurczowe, pobudzające wydzielanie soku trzustkowego, regulujące wypróżnienia, aktywujące hemopeozę (kozieradka to naturalny aktywator procesów wytwarzania krwinek), mlekopędne, moczopędne i przeciwalergiczne. Dzięki zawartości fosfolipidów, choliny i betainy oraz sitosterolu kozieradka działa lipotropowo i przeciwmiażdżycowo. Zapobiega także marskości wątroby oraz przyśpiesza procesy detoksykacji (odtruwania) i eliminacji toksyn z ustroju.