Ksylitol

Ksylitol jest to cukier pozyskiwany z kory brzozowej. Jest to idealnym zamiennikiem zwykłego białego cukru (buraczanego, trzcinowego) dla diabetyków, a także każdego, kto pragnie się prawidłowo odżywiać, ma on bowiem właściwości opóźniające proces starzenia. Można całkowicie zastąpić nim tradycyjny cukier, ponieważ idealnie nadaje się do słodzenia napojów, wypieków oraz wszystkich innych potraw (nie można go stosować jedynie do wypieku ciast drożdżowych).

Cukier brzozowy ma znacząco niższy indeks glikemiczny od zwykłego białego cukru, ma również o połowę mniejszą wartość energetyczną, mimo że jest tak samo słodki. Dodatkową jego zaletą jest to, że zwiększa przyswajanie wapnia, zatem jest wskazany dla osób zagrożonych lub dotkniętych osteoporozą. W przeciwieństwie do zwykłego białego cukru działa przeciwpróchniczo. Najwyższej jakości ksylitol pochodzi z Finlandii i charakteryzuje się największym stopniem czystości w przeciwieństwie do Ksylitolu pochodzącego z Chin.