Kwiat Gałki Muszkatołowej

Kwiat muszkatołowy to koronkowa osnówka otaczająca nasienie muszkatołowca. Aromat kwiatu jest trochę podobny do aromatu samej gałki, lecz jest bardziej subtelny od orzecha, natomiast jego smak jest nieco delikatniejszy i lekko gorzkawy.

Kwiat muszkatołowy jest przyprawą uzyskiwaną z osnówki nasion muszkatołowca wonnego. Drzewo muszkatołowca wonnego pochodzi z Jawy. Po zbiorze owoców usuwa się miąższ, zdejmuje osnówkę, suszy się ją i miele. Kwiat muszkatołowy po wysuszeniu ma kolor żółty. Ze względu na bardziej skomplikowany proces produkcji jest znacznie droższy od gałki.

Kwiat muszkatołowy zawiera lotny olejek, który nadaje mu charakterystyczny zapach. Smak ma słodkawy, lekko gorzki i trochę palący. Stosuje się go jako przyprawę do potraw słonych: sosów, zup, gulaszy, bigosu, dań ze skorupiaków i małży, a także do potraw słodkich: kremów, kompotów, tortów, ciast, słodkich potraw z ryżu, napojów alkoholowych, win i likierów. W medycynie stosuje się zarówno kwiat, jak i gałkę muszkatołową do łagodzenia zaburzeń oskrzelowych, reumatyzmu i wzdęć. Jest także uznawany za afrodyzjak.