Liść Curry

Liście curry jest to przyprawa używana w kuchni indyjskiej, będąca suszonymi liśćmi drzewa Bergera koenigiiWbrew zbieżności nazw liście curry nie stanowią koniecznego składnika mieszanki przypraw curry. Mają one sosnowo-cytrynowy aromat, z delikatnym posmakiem skórki mandarynkowej.

Liść kari (lub curry) jest uprawiany w całych Indiach  i był używany od wieków w południowych Indiach i na Sri Lance jako przyprawa do curry, czatnejów, warzyw , zup, przekąsek, chlebów  i napojów. Liść kari tworzy zgraną parę z gorczycą, kurkumą, kminkiem, kolendrą, kozieradką pospolitą, imbirem, czosnkiem, pomidorami i jogurtem. W związku z tym, stanowi dobry dodatek do sosów sałatkowych na bazie jogurtu, a także potraw z warzyw takich jak kapusta zasmażana, soczewica, fasola, okra lub bakłażan. Jest zwykle usuwany przed zjedzeniem.

Liście, korzeń i kora są wykorzystywane w Indiach jako środek leczniczy. Liście są używane przy problemach z krążeniem krwi oraz menstruacją. Świeże liście stosuje się do leczenia biegunki, a napar z prażonych liści zatrzymuje wymioty. Są one także zalecane dla łagodzenia bólu nerek. Najnowsze badania wykazały, że mają działanie hipoglikemizujące (obniżające poziom cukru we krwi), a tym samym mogą być pomocne przy leczeniu cukrzycy, jak również zapobiegać tworzeniu się wolnych rodników (działanie antynowotworowe i przeciwzapalne).