Liście kolendry są przyprawą mającą bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Popularność tych ziół wynika z faktu, że bardzo dobrze łagodzą smak ostrych potraw. Wyglądem swym przypominają nać pietruszki. Jednakże mają łagodny, lekko palący smak z delikatną anyżową nutą oraz słodki, korzenny aromat. Liście kolendry stosuje się zarówno do pikantnych sosów (tajskie i hinduskie curry, marokańskie tażiny) jak i do łagodnych dodatków (hinduskie jogurtowe raity, chińskie zupy rosołkowe, meksykańskie guacamole i niektóre salsy). Można nimi przyprawiać piersi z kurczaka przed wrzuceniem na grilla, marynowana rybę, ziemniaki, ryż, omlet, a także stosować jako dodatek do sałatek warzywnych, kwaszonej kapusty lub pasty twarogowej.
Kolendra pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu i południowej Europy, ale od tysiącleci znana jest także w Azji.
Liść kolendry posiada bardzo dużo właściwości zdrowotnych. Jest bogaty w witaminy z gruby B (B1,B2,witamina PP) oraz witaminę C. Zawiera składniki mineralne takie jak wapń i potas, a także sterole roślinne oraz liczne olejki eteryczne, które nadają jej typowy smak i wpływają na lecznicze właściwości. Kolendra ułatwia trawienie, stymuluje wydzielanie soków żołądkowych i pobudza apetyt, łagodzi wzdęcia i ma właściwości rozkurczające, dlatego jest zalecana w schorzeniach przewodu pokarmowego, wątroby i pęcherzyka żółciowego. Substancje zawarte w liściach kolendry mają właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Wzmagają apetyt, dzięki czemu są stosowane przy leczeniu anoreksji. Olejki z kolendry zmniejszają gorączkę oraz zawierają bioflawonoidy, które wspomagają leczenie alergii. Substancje znajdujące się w soku z liści kolendry są także używane w preparatach do pielęgnacji skóry.