Liść Laurowy

Suszone liście wawrzynu szlachetnego, zwane laurowymi, są bardzo popularną przyprawą na całym świecie, także w kuchni polskiej. Stosowane są jako składnik zup, gulaszy, bigosu, dań mięsnych i rybnych, a także dodatek do zalew octowych.

Liście Wawrzynu szlachetnego, czyli liście laurowe są przyprawą znaną na całym świecie, również w Polsce. Roślina ta występuje w stanie dzikim na obszarze śródziemnomorskim aż do południowych Alp, jednak jest uprawiany także w krajach południowej Europy, Afryce i obu Amerykach. Liście laurowe stosowane są jako składnik zup, gulaszy, bigosu, dań mięsnych i rybnych, a także dodatek do zalew octowych.

W ziołolecznictwie liść laurowy wykorzystuje się jako środek wspomagający leczenie bólu głowy dzięki partenolidom, które mogą zmniejszają nasilenie objawów migreny. Liść laurowy wykazuje również działanie wspomagające leczenie hiperlipidemii i może pomagać utrzymać prawidłowe stężenie insuliny, a co za tym idzie sprzyjać zmniejszeniu stężenia glukozy we krwi. Może także wspomagać dietoterapię choroby wrzodowej żołądka. Liść laurowy zawiera eugenol, który ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Może być także pomocny w leczeniu reumatyzmu, zaburzeń miesiączkowania oraz kolki. Napar z liści laurowych jest świetnym sposobem na pozbycie się łupieżu oraz trądziku.