Liść Limonki Kaffir

Liście limonki Kaffir stosowane są jako przyprawa w większości krajów Azji południowo-wschodniej. Liście limonki Kaffir są to liście papedy, której owoce są potocznie nazywane limonkami Kaffir, stąd ta nazwa.  W szczególności popularne są w kuchniach: tajskiej, malezyjskiej, indonezyjskiej i laotańskiej. Mają bardzo intensywny cytrynowy aromat, już 2-3 liście dodane do dania wpływają znacząco na jego smak.

Liście kafiru są doskonałym dodatkiem do potraw azjatyckich, przyprawia się nimi zupy, dania warzywne i curry. Wzbogacają smak dań z drobiu, ryb i owoców morza. Przyprawia się nimi sałatki warzywne, oliwy i sosy. Podobnie jak liście laurowe dodaje się je do dania w całości w celu nadania smaku i aromatu, Można również liście zmielić w malakserze i stosować jako proszek. Liście wykorzystywane są w indonezyjskiej medycynie naturalnej.