Liść Natki Pietruszki

W kuchni świeża lub suszona pietruszka może być stosowana jako dodatek do omletów, jajecznicy, tłuczonych ziemniaków, zup, makaronów i dań warzywnych, a także  sosów do potraw z ryb, drobiu, cielęciny i wieprzowiny. Pietruszka jest również dodawana wraz z czosnkiem i masłem do pieczywa czosnkowego, może także w prosty sposób ozdobić soczysty stek z grilla. Występuje w znanych mieszankach ziołowych wraz z trybulą, szczypiorkiem i estragonem.

Pietruszka zwyczajna to gatunek rośliny dwuletniej z rodziny selerowatych. Dziko rośnie na półwyspie Apenińskim i Bałkanach, w północno-zachodniej Afryce i na Wyspach Kanaryjskich. Jest również uprawiana w wielu krajach świata, także w Polsce.

Roślina ta ma także bardzo wiele właściwości wykorzystywanych w lecznictwie. Zawiera znaczne ilości prowitaminy A, czemu zawdzięcza korzystny wpływ na wzrok oraz witaminy C, wystarczy zjeść tylko łyżkę natki, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na tą witaminę. Właściwości lecznicze natka pietruszki zawdzięcza także obecnym w niej flawonoidom, olejkom eterycznym, chlorofilowi i składnikom mineralnym takim jak żelazo, magnez, wapń, potas, mangan, fosfor, miedź. Dzięki właściwościom moczopędnym zapobiegają chorobom dróg moczowych. Wzmacnia organizm, zmniejsza napięcie mięśni gładkich, usuwa nadmiar wody z organizmu. Jest pomocna także w leczeniu niedokrwistości. Działa także wiatropędnie i usprawnia trawienie oraz przyswajanie składników pokarmach. Pomaga też w dolegliwościach wątrobowych, reumatyzmie, nieregularnych i bolesnych miesiączkach (poprzez działanie rozkurczowe). Pietruszka zmniejszać może dolegliwości związane ze stanami zapalnymi, szczególnie przebiegającymi z gorączką, problemami z prostatą.