Liść Selera

Liście selera w formie suszonej są przyprawą stosowaną przede wszystkim do zup, sosów, są składnikiem farszy oraz past chlebowych.

Seler naciowy jest warzywem uprawianym na świecie, jednak największe ilości uprawiane są w Europie Zachodniej, Azji, Ameryce, Nowej Zelandii oraz Australii Południowej.

Seler naciowy znany jest także ze swojego zbawiennego wpływu na zdrowie. Jest bogatym źródłem aminokwasów (np. argininy, lizyny, seryny, tyrozyny) oraz witamin, zwłaszcza witaminy C i E oraz witamin B1 i B2. Seler naciowy działa korzystnie na cerę i włosy, dlatego jest warzywem często pojawiającym się w dietach gwiazd. Ma także działanie moczopędne i oczyszczające (wspomaga organizm w usuwaniu toksyn) i korzystnie wpływa na funkcje nerek. Ponadto, ułatwia trawienie, działa wiatropędnie, żółciotwórczo i żółciopędnie.