Lubczyk

Liść lubczyku to  przyprawa mająca intensywny korzenny aromat oraz słodkawy smak, z uwalniającą się po pewnym czasie gorzkawą nutą. Zioło to dodaje się do zup, szczególnie tych, które zawierają ziemniaki, groszek zielony, fasolę oraz soczewicę. Lubczyk ogrodowy używa się do przyprawiania duszonych mięs, chili, placków z kurczakiem, smażonych w oleju warzyw oraz do owoców morza. We Włoszech lubczyk wchodzi w skład kompozycji z oregano i czosnku, używanej do sosów pomidorowych.

Lubczyk pochodzi z Afganistanu i Iranu, jednak jest uprawiany w wielu rejonach świata (również w Polsce).

Poza walorami kuchennymi ma także zastosowanie w lecznictwie. Lubczyk  jest rozgrzewającym i wpływającym łagodząco na układu pokarmowy i oddechowy. Lubczyk ogrodowy wspomaga leczenie nieżytów, zmniejsza wzdęcia, gazy, kolkę i wspomaga apetyt, a działanie wykrztuśne wykorzystuje się w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych. Zioło to posiada właściwości moczopędne oraz przeciwgrzybiczne. Jest często stosowane także w dolegliwościach układu moczowego. Lubczyk ogrodowy może także łagodzić bóle menstruacyjne. Znany jest także jako afrodyzjak.