Majeranek

Rozdrobnione ziele majeranku używane jest jako przyprawa. Dodawany przede wszystkim do dań ciężkostrawnych, takich jak gorchówka, zupa fasolowa potraw z roślin strączkowych oraz tłustych mięs jak baranin i gęsina. Używany jest także do sosów rybnych, maślanych, pomidorowych, grzybowych, owoców morza, octu, a także w przemyśle wędliniarskim do produkcji m.in. białych kiełbas.

Majeranek ogrodowy to gatunek rośliny należący do rodziny jasnotowatych. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, ale obecnie rośnie dziko tylko na Cyprze i w Turcji. Jest natomiast uprawiany w wielu rejonach świata.

Majeranek znany jest także z tego, że  korzystnie wpływa na zdrowie. Wspomaga pracę przewodu pokarmowego, ponieważ zmniejsza nasilenie skurczów żołądka i jelit, zmniejszając uczucie wzdęcia oraz pobudza wydzielanie soku żołądkowego. Warto go więc dodawać do potraw ciężkostrawnych. Oprócz tego napar z majeranku to świetny sposób na przeziębienie – ma działanie przeciwzapalne oraz zapobiega kaszlowi.