Melisa

Ze względu na swój delikatny cytrynowy smak, melisa ma ogromny potencjał kulinarny. Melisa dobrze komponuje się z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, miętą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. Melisa jest znakomitym dodatkiem do sałatek owocowych, sałatek warzywnych, masła ziołowego, napojów owocowych oraz sorbetów. Jest też częstym składnikiem dań z jajek, kremów, zup i zapiekanek, a także nadzienia do drobiu, baraniny lub wieprzowiny. Jej subtelny aromat idealnie podkreśla smak sosów i marynat do ryb.

Melisa lekarska to gatunek byliny z rodziny jasnotowatych. Rośnie dziko w Afryce Północnej (Maroko, Tunezja, Madera, Wyspy Kanaryjskie), Europie Południowej i w Azji (Azja Zachodnia i Środkowa, Kaukaz, Pakistan). Obecnie jest znana i uprawiana na całym świecie, również w Polsce.

Melisa ma także bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Stosuje się ją do leczenia przeziębienia i grypy, jako zioło wspomagające dietoterapię nadciśnienia tętniczego, a także zmniejszające na bezsenność. Melisa ma także działanie wiatropędne i łagodzące skurcze w przewodzie pokarmowym pomaga na wzdęcia. Ze względu na swoje łagodne właściwości uspokajające można ją pić w przypadku niestrawności związanej ze stanami lękowymi lub depresją, a także w celu zredukowania napięcia i stresu. Podstawowymi składnikami tej rośliny są olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy, polifenole, kwas bursztynowy i kwas rozmarynowy. Lotne olejki działają korzystnie zarówno na przewód pokarmowy, jak i na układ nerwowy. Melisa wzmacnia serce i układ krążenia, powodując łagodne rozszerzanie się naczyń krwionośnych i obniżając ciśnienie krwi. Może być stosowana jako łagodny środek przeciwgorączkowy, łagodzący objawy przeziębienia i grypy. Roślina ta w postaci balsamu, jest także stosowana przy zmianach skórnych.