Oregano

Oregano jest ważnym ziołem w kuchni. Do przyprawiania smaku, używa się liści, które mogą mieć lepszy smak i aromat w suszonej postaci niż świeżej. Oregano kojarzone jest głównie z potrawami kuchni włoskiej, zazwyczaj stosuje się  je do sosów, pizzy, przyprawiania mięs, sałatek. Jednak dobrze komponuje się także z grillowanymi warzywami oraz rybami. Może być używane również do aromatyzowania oliwy oraz niektórych wódek i likierów.  Oregano jest składnikiem ziół prowansalskich.

Lebiodka pospolita, zwana popularnie oregano to gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny jasnotowatych. Rośnie w Afryce Północnej, Europie i Azji.

Zioło to ma także bardzo wiele właściwości leczniczych. Substancje zawarte w oregano mają właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i antywirusowe.  Ziele lebiodki może być stosowane w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, nieżytach oskrzeli oraz w uciążliwym katarze, ponieważ ma działanie wykrztuśne. Działa także rozkurczowo, co wykorzystuje się w chorobach przewodu pokarmowego, w tym w problemach z trawieniem oraz wzdęciach.

Oregano może być także stosowane jako środek moczopędny w chorobach układu moczowego, a także w reumatyzmie. Można go z powodzeniem używać zewnętrznie w infekcjach bakteryjnych gardła, do płukania, a także do kąpieli. Garbniki oraz związki fenolowe zawarte w oregano działają przeciwbiegunkowo i wiążą szkodliwe produkty przemiany materii. Herbatka z lebiodki uważana była zawsze za środek kojący nerwy i rozluźniający. Czysty olejek z oregano można stosować wspomagająco w leczeniu nowotworów, ze względu na dużą zawartość związków o właściwościach antyoksydacyjnych.