Papryka ostra węgierska jest bardziej pikantna i ma mocniejszy smak niż inne ostre papryki. To nieodzowny składnik dań nie tylko kuchni węgierskiej, ale praktycznie każdej kuchnii świata. Jest świetnym dodatkiem do gulaszy, sosów, dań mięsnych i rybnych, ryżu, makaronu, jajek, past do chleba a także potraw warzywnych. Papryka węgierska jest absolutną królową wśród papryk.
Papryka to roślina należąca do rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i Centralnej, jest jednak uprawiana w różnych krajach na całym świecie. T
Jest jednym z niewielu warzyw, które zachowuje większość swoich leczniczych właściwości nawet po obróbce termicznej lub suszeniu. To bardzo ważne, ponieważ papryka zawiera znaczne ilości witaminy C (w czerwonej papryce jest jej najwięcej) oraz β-karotenu, który organizm przekształca w witaminę A. Papryka ma także działanie oczyszczające i moczopędne, poprawia trawienie (nie jest jednak przeznaczona dla małych dzieci oraz osób z podrażnioną śluzówką, stanami zapalnymi lub wrzodami żołądka lub dwunastnicy). Znana jest również z tego, że reguluje ciśnienie krwi i poprawia krążenie. Czerwona papryka zawiera także rutynę – związek wzmacniający naczynia krwionośne oraz bioflawonoidy, które chronią serce i układ krążenia.