Papryka mielona słodka ma zdecydowanie delikatniejszy smak od papryki ostrej, dodatkowo ma w smaku charakterystyczną słodycz. Pojawia się w kuchni równie często jak papryka ostra. Jest doskonałym dodatkiem do gulaszy, sosów, dań mięsnych i rybnych, ryżu, makaronu, jajek, past do chleba a także potraw warzywnych. Jest nieodzownym składnikiem dań kuchni węgierskiej oraz hiszpańskiej. Papryka wpływa także dobrze na zdrowie. Jest jednym z niewielu warzyw, które zachowuje większość swoich leczniczych właściwości nawet po obróbce termicznej lub suszeniu. To bardzo ważne, ponieważ papryka zawiera znaczne ilości witaminy C oraz β-karotenu. Jest znana także z tego że pobudza krążenie oraz poprawia trawienie (nie jest jednak przeznaczona dla małych dzieci i osób z podrażnioną śluzówką lub stanami zapalnymi, wrzodami żołądka i dwunastnicy).
Kategorie
Znajdź
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda