Papryka wędzona ostra to przyprawa znana i ceniona zwłaszcza w Hiszpanii (służy np. do produkcji słynnej kiełbasy Chorizo). Otrzymywana jest z wyselekcjonowanych, najwyższej jakości owoców papryki. Są one następnie suszone poprzez wędzenie dymem z drewna dębowego, a następnie mielone w kamiennych młynach.
Papryka wędzona ostra dodaje daniom ostrego posmaku, a jej specyficzny smak i aromat wywołany wędzeniem sprawia, iż jest ona świetnym dodatkiem do grillowanych mięs i ryb , warzyw, marynat, sosów, zup, past do chleba, czy oliw aromatyzowanych.
Papryka jest jednym z niewielu warzyw, które zachowuje większość swoich leczniczych właściwości nawet po obróbce termicznej lub suszeniu. To bardzo ważne, ponieważ jest niezwykle bogata w witaminę C oraz β-karotenu. Jest znana także z tego że pobudza krążenie oraz poprawia trawienie (nie jest jednak przeznaczona dla małych dzieci oraz osób z podrażnioną śluzówką, stanami zapalnymi lub wrzodami żołądka lub dwunastnicy). To bardzo ważne, ponieważ papryka zawiera znaczne ilości witaminy C (w czerwonej papryce jest jej najwięcej) oraz β-karotenu, który organizm przekształca w witaminę A. Papryka ma także działanie oczyszczające i moczopędne, poprawia trawienie (nie jest jednak przeznaczona dla małych dzieci oraz osób z podrażnioną śluzówką, stanami zapalnymi lub wrzodami żołądka lub dwunastnicy). Znana jest również z tego, że reguluje ciśnienie krwi i poprawia krążenie. Czerwona papryka zawiera także rutynę – związek wzmacniający naczynia krwionośne oraz bioflawonoidy, które chronią serce i układ krążenia.