Papryka wędzona słodka odmiany pimenton de la vera to przyprawa znana i ceniona, zwłaszcza w Hiszpanii. Otrzymywana jest z wyselekcjonowanych, najwyższej jakości owoców papryki. Są one następnie suszone poprzez wędzenie dymem z drewna dębowego, a następnie mielone w kamiennych młynach. Papryka wędzona słodka ma delikatniejszy smak od ostrej, zawierający dodatkowo lekką słodycz. Jej specyficzny smak i aromat wywołany wędzeniem sprawia, iż jest ona świetnym dodatkiem do grillowanych mięs takich jak pierś z kurczaka, ryb, warzyw, marynat, sosów, zup, past do chleba, czy oliw aromatyzowanych.
Papryka to roślina należąca do rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i Centralnej, jest jednak uprawiana w różnych krajach na całym świecie. W Europie dwa główne ośrodki uprawy papryki to Węgry i Hiszpania, co ma także odbicie w kuchni tych krajów.
Papryka jest jednym z niewielu warzyw, które zachowuje większość swoich leczniczych właściwości nawet po obróbce termicznej lub suszeniu. Papryka jest niezwykle bogata w witaminę C (w czerwonej papryce jest jej najwięcej) oraz β-karoten, który organizm przekształca w witaminę A. Papryka ma także działanie oczyszczające i moczopędne, poprawia trawienie (nie jest jednak przeznaczona dla małych dzieci oraz osób z podrażnioną śluzówką, stanami zapalnymi lub wrzodami żołądka lub dwunastnicy). Znana jest również z tego, że reguluje ciśnienie krwi i poprawia krążenie. Czerwona papryka zawiera także rutynę – związek wzmacniający naczynia krwionośne oraz bioflawonoidy, które chronią serce i układ krążenia.